Program 2017/2018

Gjennom søknader, samarbeidsavtaler og egenproduserte produksjoner tilbyr vi et bredt og variert program til grunnskolen innen musikk, scenekunst, visuell kunst, litteratur, film og kulturarv.

Hvert skoleår har vi 15-20 produksjoner. Våre produksjoner er både på skoler og andre steder.

Vi samarbeider med 10-15 produsenter hvert år. 

Byen vår rundt 1900, 2. trinn

 • Produsent: Kristiansand museum v/ Tale Christiansen
 • Tid: Uke 35-37 og 39. Ikke fredager
 • Sted: Kristiansand museum (Vigeveien 22b)
 • Antall elever per økt: 50 (gruppen deles i to)
 • Varighet: kl. 09.00-11.45
 • DKS Kristiansand kommune dekker buss

Til programoversikt

Hvordan så byen vår ut rundt år 1900? Kristiansand museums Bygade er fylt med bygninger hentet fra forskjellige gater i Kvadraturen, bygninger fra 1700 og 1800-tallet. Sammen med Minibyens kvartaler og enkeltbygg i målestokk 1:10, er dette den perfekte ramme rundt en fortelling om hvordan livet kunne arte seg i byen vår for godt over 100 år siden. Den gang kongen het Oscar den annen og flagget fremdeles hadde ,,sildesalaten" i øverste hjørnet mot stangen. Elektrisk strøm var et mer eller mindre ukjent begrep og de fleste som bodde i byen, bodde nokså trangt.

Del 1. Sammen med museumspedagogen

Vi blir i løpet av museumsbesøket litt kjent med noen fiktive barn i småskolealder. I et stort hus med flaggstang og et vaiende flagg bor en liten søskenflokk tilhørende byens høyere sjikt. I huset er farens skipsrederkontor og mange stuer, store

stuer og små stuer og god plass til alle som bor her, hele familien og alle hushjelper, kokkepiker og barnepiker. Farens engstelse for de mange sykdommer som florerer i byen har ført til at han har hyrt en huslærer som tar seg av barnas undervisning. Og denne læreren ligger ikke på latsiden, geografi, naturfag og latin(!) vil han de skal lære.

I den andre enden av Bygaden bor Johannes, han fyller 7 år i disse dager og har jobb, men han går også på skolen. Faren er snekker, han jobber mye og er sjelden hjemme. Men mor er hjemme og prøver å tjene noen kroner på å vaske tøy for andre. Johannes har 7 søsken og alle bor sammen med de to foreldrene i det lille huset.

I siste del av programmet deltar elevene selv i ,,gammeldagse" aktiviteter.

Rundt 1900 bodde de fleste i Kristiansand i et mindre eller større hvitt, grønt eller okergult trehus, med rødmalte vegger i bakgården. Man fyrte med ved for å få kokt maten og for å få det varmt i stuen. Vannet hentes i brønnene i bakgården der også utedoen er. Med utgangspunkt i denne historiske atmosfære og med redskaper omtrent som de var i den aktuelle tiden, vil elevene få et mer forståelig og levende bilde av samfunnet for litt over 100 år siden.

Del 2. Sammen med læreren

Gruppen som deltar i Del 1 er på maks 25 elever (på grunn av plass inne i bygningene).

Dersom bussen ankommer med flere elever og gruppen må deles i to, får læreren utdelt et ,,venteprogam".

Elevene kan lære litt om byen vår (venteprogrammet), de kan leke og spise matpakken. Museet har lekeplass i Bygaden og en stor skog å boltre seg i ved Setesdalstunet. Dersom det regner eller er dårlig vær, kan matpakken nydes under tak i Minibyen eller i stegeverksbygget innenfor Setesdalstunet.

Til programoversikt

Nå løper vi (Sand-festivalen)

Pia Maria Roll 

 • Alder: 10 år+
 • Tid: 13. september 2017 kl. 12.00
 • Sted: Kilden teater- og konserthus
 • Antall billetter: 195
 • Varighet: 50 min
 • DKS Kristiansand kommune dekker buss

Til programoversikt

"Dette er søsteren min.
Hvis hun hadde vært et dyr, hadde hun vært en marihøne.
Hvis hun hadde vært et våpen, hadde hun vært en håndgranat."

I 1986 flykter åtte år gamle Sara og tre år gamle Buzhan fra sitt hjem i irakisk Kurdistan. Saddam Hussein har erklært Kurdistan for «forbudt område», og til og med ville dyr blir skutt. Søskenparet er på flukt i 8 år før de får asyl i Norge, de vokser opp i Tønsberg og begge utdanner seg til skuespillere. I Nå løper vi! møter vi Sara og Buzhan som forteller sin dramatiske historie med humor og musikalitet i denne høyst aktuelle forestillingen, og kritikerne er sterkt berørte av denne nære og autentiske fortellingen:

«Nå løper vi!  er et stykke som brenner. Teater som brenner når verden brenner. Forestillingen er bokstavelig talt smertelig aktuell. Pia Maria Roll, Sara og Buzhan Baban binder oss fast, og tvinger oss til å se» (Mariken Lauvstad på Periskop)

Pia Maria Roll har gjort seg bemerket som en landets mest markante teaterkunstnere og har mottatt flere priser for sine dokumentariske forestillinger. Dette er hennes første forestilling for et barnepublikum.

Regi/Direction: Pia Maria Roll
Med/With: Sara Baban og Buzhan Baban
Manus/script: Sara og Buzhan Baban og Pia Maria Roll
Dramaturg/Dramaturgy: Kai Johnsen
Koreograf/Choreographer: Helle Siljeholm
Scenograf/Scebographer: Jennie Bringaker Hagevik
Produsent/Producer: Catherine Haanes
Lyd/Sound: Jon Platou
Musikk/Music: Domene
Lys/Light: Ida Andersson

Nå løper vi er co-produsert med Brageteatret og Teater Ibsen, og er støttet av Norsk Kulturråd. Forestillingen inngår i forskning- og utviklingsprosjektet SceSam.


Foto/Photo: Ingrid Eggen

Til programoversikt

Orlog (Sand-festivalen)

Akram Khan Company

 • Alder: 7-16 år
 • Tid: 15. september 2017 kl. 12.00
 • Sted: Kilden teater- og konserthus
 • Antall billetter: 220
 • Varighet: 50 min
 • DKS Kristiansand kommune dekker buss
 • Produsent: Theater Artemis (NL)

Til programoversikt

En forestilling med et veldig kort navn som omhandler et veldig stort tema

Orlog betyr krig og er en komisk forestilling om et alvorlig tema. Krig er et tema som opptar oss alle. Barna våre har sin egen oppfatning om det, men uansett hvor hardt vi prøver, har vi voksne aldri noen skikkelige svar til dem. Dette gjorde at regissør Jetse Batelaan ville snu dette vanskelige temaet på hodet og undersøke nærmere. Med humor, nysgjerrighet og energi legge han og utøverne fra Theater Artemis legger ut på et nytt eventyr. Forestillingen er overraskende, annerledes og herlig kaotisk.

Passer for barn fra 6 år og oppover.

-------------------------

Beklager

Vi skulle ønske vi hadde noe fornuftig å si
Men en krig er for stort, selv for oss

Vi er bare her for å lage en forestilling

Noe om en ballong som luften sakte går ut av, en nese som blør, små helikoptre som faller fra et tre, en dusj som gråter, publikummere som skyter og tre soldater som står på rulleskøyter og snakker baklengs.

Hæ?

Kom og se selv.

Til programoversikt

We come from far, far away (Sand-festivalen)

New International Encounter (NO/UK)

 • Alder: 10 år+
 • Tid: 14. september 2017 kl. 12.00 og 15. september 2017 kl. 10.30 og kl. 12.15
 • Sted: Kilden teater- og konserthus
 • Antall billetter: ca 60 per forestilling
 • Varighet: 60 min
 • DKS Kristiansand kommune dekker buss

Til programoversikt


Inne i det store teltet er det et lite telt, og inne i det lille teltet er det en gutt. Han har reist langt. Han har stort sett reist alene. Han vil vise deg tingene han har med seg. Han vil også fortelle deg hvorfor han reiste, og veien han tok, men han kan ikke fortelle hvordan historien slutter…

We come from Far, Far Away er en teaterproduksjon basert på historier samlet inn på Hvalstad transittmottak for mindreårige asylsøkere i Asker. I stykkets handling følger vi ungdommene Omar og Abdallah på deres flukt fra Aleppo i Syria, frem til en av dem ankommer Oslo S. Publikum sitter inne i et telt som blir satt opp på hvert spillested, og handlingen utspiller seg nært, og også blant publikum.
Materialet i forestillingen er dokumentarisk, og er delt med NIE gjennom samtaler og workshops. Deltagernes historier er vanskelige og utrolige, men som hos ungdommer flest er de fulle av energi, livskraft og håp for framtiden.

Med We come from Far, Far Away har NIE ønsket å skape en dialog om barn på flukt i form av en teaterforestilling. Produksjonen er for publikum i alderen fra 10 år. Rammen for denne produksjonen er lagt til den pågående krisen i Syria, men har som mål å si noe mer universelt om temaet. NIEs temakrets har alltid omhandlet håp, overlevelse og livskraft, og i dette tilfellet har presentasjonskonteksten vært ekstra viktig med tanke på målgruppen. Nøkkelord for produksjonen er overlevelse, frykt, vennskap, adskillelse og en venns død.

 

Regi/Direction: Alex Byrne/Kjell Moberg
Skuespillere/Performers: Robert Orr, Iva Moberg, Jean Goubert
Lysdesign/Light Design: Šimon Kočí
Scenografi/Scenography: Kateřina Housková

Til programoversikt

Svartedauen, 8.-10. trinn

 • Produsent: Storymakers v/ Ole Tellefsen og Kristian Landmark
 • Tid: Uke 39 og 44
 • Sted: Skoler
 • Antall elever per økt: 150
 • Varighet: 90 min
 • Skolene stiller med projektor med lyd og lerret

Til programoversikt

Norgeshistoriens mest samfunnsomveltende katastrofe.

Hvordan opplevde vanlige kvinner og menn pestens herjinger? Hvordan reagerte samfunnet? Har den 600 år gamle katastrofen innvirkning på våre liv i dag?

1348, en dødelig sykdom invaderer Norge. Menn, kvinner og barn dør over natten. Det finnes ingen kur. Gårdsbruk blir lagt øde. Legene faller som fluer og i byene går folk i prosesjon og ber om guds tilgivelse. Norge er rammet av den største epidemien i landets historie. Den er nådeløs. På under to år dør 60 prosent av befolkningen.

Ved hjelp av 300 statister, en mengde dyr og spektakulære locations, levendegjør filmskaperne da Svartedauen invaderte Norge. Samtidig stiller de spørsmål om hvilke effekter pandemien har fått i etterkant. Er det mulig å merke ettervirkningene helt opp til våre liv i dag?

Samtlige opptak til filmen ble tatt i Aust – og Vest- Agder mellom 2015 og 2016. Produksjonsselskap: Mediaservice og Storymakers. Produksjonsår, 2016.

Regi: Ole Bernt Tellefsen og Kristian Landmark

I forkant av visning av filmen vil regissørene og manusforfatterne:

 • finne ut hva elevene vet om den historiske pandemien
 • vise et utsnitt av sitt researchmateriale
 • ta opp kildeproblematikken i forhold til en 600 år gammel hendelse
 • fortelle om storproduksjonen

I etterkant ønsker programskaperne å ha en åpen spørsmålsrunde om:

 • tematikken
 • det å lage dramatiserte historiske dokumentarfilmer
 • selve filmen

Til programoversikt

Mitt hjem er laget av…, 8.-10. trinn

 • Produsent: Sørlandets kunstmuseum
 • Tid: uke 41-44
 • Sted: Sørlandets kunstmuseum
 • Antall elever per økt: maks 30
 • Varighet: 90 min
 • DKS Kristiansand kommune dekker buss

Til programoversikt

Utgangspunktet for dette formidlingsprosjektet er Yurten, et tradisjonelt bygg fra Mongolia. Vi ser nærmere på hvordan deres hus er blitt konstruert og hva slags teknikker som tradisjonelt har vært i bruk. Bærekraftig utvikling er også et begrep vi vil ta opp, og diskutere med elevene hva slags bygg som på lang sikt vil være mest bærekraftige og hva slags materialer som bør brukes.

Elevene skal ved hjelp av stokker få teste ut hvordan formen til en yurt kan lages og erfare at de må kunne samarbeide for at formen skal bli stabil. I Yurten skaper tak og vegger et annerledes hjem, enn hva elevene selv trolig forbinner med hva et hjem kan være, og materialene som brukes til en Yurt er også uvant å tenke seg til et hjem.

I dette prosjektet er deltakelse avgjørende, og elevene får innsikt om andre typer hjem og en forståelse av enkle arkitektoniske konstruksjonerer.

Til programoversikt

Baldrian & Musa Dukketeater, 1.-4. trinn

 • Produsent: Giert Werring
 • Tid: Uke 44
 • Sted: Skoler
 • Antall elever per økt: 100
 • Varighet: 45 min
 • Tid rigg: 60 min
 • Tid nedrigg: 30 min

Til programoversikt

En klassisk dukketeaterforestilling med en påfølgende faglig innføring i dukketeatrets "hemmeligheter"

Dette dukketeateret er noe de fleste barn i kommunenen er fortrolige med, og som derfor egner seg godt til å utforske også det som skjer bak scenen.

Til programoversikt

Bilder forteller, 5.-7. trinn

 • Produsent: Christopher Stonehill
 • Tid: Uke 45
 • Sted: Skoler. Klasserom
 • Antall elever per øtk: 30
 • Varighet: 3 skoletimer
 • Tid rigg: 30 min
 • Tid nedrigg: 15 min
 • Skoler stiller med projektor med lyd, leerret/skjerm og A4-ark

Til programoversikt

Velkommen inn til bokkunstens eventyrlige univers! En bokillustratør produserer bilder med et budskap. I dette verkstedet skal elevene fremkalle et personlig budskap gjennom egne tekster og håndmalte bilder. Verkstedet blir ledet av illustratøren Christopher Stonehill. Han er fra England, nå bosatt i Kristiansand. Ved hjelp av ulike teknikker og virkemidler som f.eks. tusjmaling og billedutsnitt, skal de finne unike motiver som kan fortelle ulike historier. Hver elev har sin særegne strek, og hver illustrasjon er som et eget lite kunstverk med et personlig uttrykk.

I verkstedet skal elevene skrive sine egne tekster med bildene som utgangspunkt og produsere små billedbøker.

Formålet er å utvikle deres tegne- og skriveferdigheter, samt gi dem kunnskap om håndverk og originalitet.

Til programoversikt

ADM DUO, 5.-10. trinn

 • Produsent: Irmelinn Stakkeland
 • Utøvere: Irmelinn Stakkeland og Audun Ramo
 • Tid: Uke 47
 • Sted: Skoler. Gymsal/Foajé
 • Antall elever per økt: 60
 • Varighet: 40 min
 • Tid rigg:60 min
 • Tid nedrigg: 45 min
 • Bærehjelp: 2-3 stk.
 • Strøm: 16A
 • Elever sitter på matter/benker. Skoler gjør dette klart før utøverne kommer

Til programoversikt

ADM DUO bearbeider kjent pop-repertoar og fremfører det med kun vokal, bass og piano. Hvordan høres da Kygo ut? Marcus og Martinus? Justin Bieber, Muse og mange flere? Vi inviterer ungdommene til å høre musikken på en ny måte; vi jobber ut i fra kjernen i sangene og sluttproduktet fenger på samme måte som originalen, men med en demonstrasjon av, og virkningen av, akustiske instrumenter! Elevene utfordres og instrueres i tillegg til å bidra til lydbildet med Body Percussion. Det betyr at de med hender, føtter og kroppen forøvrig instrueres til å fylle lydbildet på utvalgte sanger.

Til programoversikt

Slaget om instrumentene, 1.-4. trinn

 • Produsent: Cecilie Halvorsen
 • Utøvere: Lisa Daland (fløyte, sang), Ragnhild Ek Zeiler (fiolin), Bjørn Rønnekleiv (saxofon, klarinett), Cecilie Halvorsen (piano)
 • Tid: Uke 47. 2 dager etter avtale
 • Sted: etter avtale
 • Antall elever per økt: 30
 • Varighet: 90 min
 • Tid rigg: 30 min
 • Tid nedrigg: 30 min
 • Annet: Piano (helst akustisk). Skoler deler elever i fire grupper i forkant

Til programoversikt

Skoleelevene får mulighet til a oppleve musikkuttrykk på høyt nivå samt gjøre seg kjent med flere klassiske instrumenter.

Elevene får prøve å spille på instrumentene selv, og kan derfor få en stor forståelse av musikk, klang og instrumenter. Opplegget er to-delt. Elevene får først høre en 30 minutters konsert hvor alle instrumentene blir presentert. Her får man høre "historien om instrumentene på 5 minutter", og man får høre "battle" mellom instrumentene. Musikerne lager rom for interaksjon med publikum, og elevene lærer for eksempel å lage rytmemønster på kroppen som musikerne spiller til. Musikken som blir presentert spenner fra klassisk til moderne. I løpet av konserten får elevene kjennskap til følgende instrumenter: klarinett, saksofon, fiolin, fløyte og piano.

Etter konserten deles elevene opp i fire grupper som får besøke hver sin ”stasjon” (klasserom) etter tur. På disse fire stasjonene får elevene selv spille på instrumentene. På noen av instrumentene vil de kunne lære å spille små musikkstykker, mens på andre instrumenter vil de oppdage at de knapt er i stand til å få lyd. Elevene er ca 15 minutter på hver stasjon før de går videre til neste.

Til programoversikt

Learning by doing, 10. trinn

 • Produsent: Filmnverkstedet, Samsen kulturhus v/ Ola Røyseland
 • Tid: Uke 47 (man, tirs, tors, fre) og 48 (man)
 • Sted: Skoler. Mørkt rom (filmvisning)
 • Antall elever per økt: 30
 • Varighet: 45 min
 • Tid rigg: 30 min
 • Tid nedrigg: 10 min
 • Skoler stiller med projektor med lyd. Stor fordel med blending.

Til programoversikt

Ola Røyseland, leder for Filmverkstedet på Samsen kulturhus og hobbyfilmskaper, viser klipp fra sine tidligeste, flaueste kortfilmer og frem til idag, og forteller om hvordan han lærte av sine feil (og av og til av det som fungerte), og etterhvert har klart å gå fra å lage skikkelig amatør filmer til ting som dette her: https://vimeo.com/135168124

Med filmklipp og anekdoter fra egne opplevelser prøver foredraget å vise hvordan learning by doing fungerte i praksis for en som ikke visste hva han ville bli før han var midt oppi studiene sine. Og nå får betalt for å drive med det han liker aller, aller best: Å lage film!

Til programoversikt

En hylle av følelser, 1.-4. trinn

En danseforestilling som tar tak i det vi tenker på, og følelser vi ofte har inni oss

 • Produsent: Karin Moe Hennie
 • Tid: Uke 49 (ikke torsdag)
 • Sted: Skoler
 • Antall elever per økt: 100
 • Varighet: 35-40 min
 • Tid rigg: 30 min
 • Tid nedrigg: 15 min

Til programoversikt

På scenen står den ”magiske” hyllen, Spinnvill. Inni Spinnvill er det mange bøker og i hver bok bor det en følelse. Det er barna som bestemmer hvilke bøker som skal tas ut, og dermed hvilke følelser vi skal snakke om.

Hvordan kjennes de ulike følelsene ut? Hvor sitter de? Hva kjennetegner dem?

Ved hjelp av enkle tekster, dialog med publikum og bevegelse til musikk, så tar vi en reise i følelsesregisteret.

Ingen, ikke en gang danseren på scenen, vet rekkefølgen på forestillingen, da barnas valg styrer dette.

Til programoversikt

Smått og godt, 1.-4. trinn

 • Produsent: Sørlandets kunstmuseum
 • Tid: Uke 1-4
 • Sted: Sørlandets kunstmuseum
 • Antall elever per økt: 30
 • Varighet: 90 min
 • DKS bestiller og betaler buss 

Til programoversikt

En av hovedsatsningene til SKMU i 2017 er en retrospektiv utstilling av den lokale kunstneren Lise Schønberg. Schønberg har vært virksom som kunstner siden 1960-tallet.

Hun startet som gullsmed, men har i løpet av kunstnerskapet utviklet seg med arbeider som går inn under kunsthåndverket, og hun har et originalt og fantasifult formspråk, der hun bruker mange ulike materialer. Med utgangspunkt i noen av smykkene til Schønberg skal elevene på verkstedet selv lage smykker eller armbånd. I verkstedet vektlegges det at elevene får bruke ulike materialer og ønsket er at elevene kan bli inspirert av den fri og lekende måten Schøneberg jobber på.

Til programoversikt

Kompeagentene, 1.-4. trinn

 • Produsent: DKS Kristiansand kommune
 • Idé, manus og regi: Diana Spehar Borøy og Steffen Mulder
 • Trude: Diana Spehar Borøy
 • Jarle: Steffen Mulder
 • Mr. Wasabi og andre roller: Geir Ludvigsen
 • Scenografi: Frode Holgersen
 • Kostymedesign Komper og Wasabi, samt poteter: Elisabeth Kristensen
 • Produksjonsleder/Lys- og lyd: Tarjei Fjørtoft
 • Tid: Uke 9
 • Sted: Knuden - Kristiansand kulturskole (Kongens gate 54)
 • Anall elever per økt: 100
 • DKS bestiller og betaler buss

Til programoversikt

Den gyldne kompeoppskriften er stjålet. Det er stor sorg og fortvilelse, og mange mener at det nå kan bli slutt på komper. Flere byer og bygder er preget av en uhyggelig stemning og alle mistenker alle - en tyv er løs!

Kompeagentene Trude og Jarle blir sendt ut på oppdrag, men går i fellen til den onde sushibiten Mr. Wasabi. Han har planer om å ta over verden og utslette kompene. De leter land og strand etter den gylne oppskriften.

Vil de klare å finne den eller er kompenes tid være over. FOR GODT? 

Kompeagentene og den forsvunnede oppskriften er basert på sanne hendelser og er en actionfylt spenningskomedie som handler om samhold, samarbeid, vennskap og mattradisjoner. Vi ufarliggjør karbohydrater!

DKS Kristiansand kommune spilte forestillingen også i skoleåret 2015/2016 og gleder oss til spille den igjen.

Til programoversikt

7 - Trusselen fra dypet, 5.-7. trinn

 • Produsent: Storymakers v/ Ole Tellefesen og Kristian Landmark
 • Tid: Uke 9
 • Sted: Skoler
 • Antall elever per økt: 50
 • Varighet: 45 min
 • Tid: rigg: 10 min
 • Tid nedrigg: 5 min

Til programoversikt

Tenk om du våkner opp til det du tror er en helt vanlig dag. Men så er alt annerledes. I løpet av natten har du fått en gave. En kraft som har gått i arv i over tusen år. Og du er ikke alene. Du er et av syv barn fra syv land, en av de utvalgte til å arbeide for en bedre verden. Men seks av dere blir snart nødt til å kjempe mot den syvendes ondskap.

"7 Trusselen fra dypet" er en grafisk roman, en tegneseriebok, og en superhelt-tegneserie, for barn og ung ungdom – og den er en storsatsning fra Cappelen Damm.

Opphavsmenn og forfattere er Kristiansanderne Ole Bernt Tellefsen og Kristian Landmark, og det er disse to som kommer ut på skolene.

- noe så sjeldent som en superengasjerende norsk superheltserie for barn og ungdom. Dagbladet

Idéen til forfatterne ble tidlig mottatt med interesse av CappelenDamm, men selve utgivelsen er et resultat av en lang og omfattende prosess over mange år. Første utkast var etter forlagets syn en forvirrende haug av ville idéer. Men idéene var så langt utenfor den tradisjonelle, norske forfatterløypen at de bestemte seg for å ta tak i villniset.

Resultatet har kommet ut nå, åtte år etter at forfatterne sendte inn første utkast.

I tillegg til at forfatterne sammenlagt har vært i landene og på de fleste stedene de 7 utvalgte kommer fra (som Oscars blokk i en drabantbydel i Kristiansand, Marqidos gatehjørne i Guatemala City eller Noors marked i Damaskus) har de forlest seg på geografi, historie, samfunnsrelaterte nyheter og populærvitenskap. Dette har resultert i en grafisk roman der flere av de mest utrolige tildragelsene baserer seg på fakta.

Til programoversikt

Fargespill

 • Produsent: Kilden Dialog
 • Samarbeidspartner: DKS Kristiansand kommune
 • Tid: fredag 9. mars 2018 kl. 10.00
 • Sted: Kilden teater- og konserthus
 • Varighet: 60 min

Mer info kommer

Til programoversikt

Pollus - den lille pollenplagen, 1.-4. trinn

 • Produsent: Karin Moe Hennie
 • Tid: Uke 15 (ikke torsdag)
 • Sted: Skoler. Klasserom
 • Antal elever per økt: 30
 • Varighet: 40 min
 • Tid rigg: 30 min
 • Tid nedrigg: 15 min

Til programoversikt

Dette er et kombinert forfatterbesøk og forestilling med utgangspunkt i boken ved samme navn. Den har jeg skrevet og den kom på markedet i april 2016. Tema i boken er pollen og pollenallergi. Et forfatterbesøk med Pollus passer for 1. og 2.trinn. Jeg leser fra boken, men legger like mye vekt på det visuelle. Jeg presenterer en kombinasjon av forfatterbesøk og forestilling. Jeg har erfart at barn klarer å konsentrere seg over en lenger periode dersom man varierer. Jeg legger også opp til at det blir en samtale med barna. De har nok mye på hjerte rundt dette tema.

Til programoversikt

Blanke ark, 5.-7. trinn

 • Produsent: Sørlandets kunstmuseum
 • Tid: Uke 15-18
 • Sted: Sørlandets kunstmuseum
 • Antall elever per økt: 30
 • Varighet: 90 min
 • DKS bestiller og betaler buss

Til programoversikt

Temaet for dette undervisningsopplegget er tegning, og den lokale kunstneren Leonard Rickard er den vi kommer til å studere nærmere. Med utgangspunkt i noen av verkene til Rickard skal elevene selv jobbe med perspektivtegning. I introduksjonen til verkstedet kommer vi til å snakke om når i historien perspektivtegning ble oppdaget og hvilke fordeler en slik ny tegnepraksis førte med seg. I tillegg vil elevene få et innblikk i noen av motivene Rickard har jobbet med i sitt kunstnerskap.

Til programoversikt

Barnefilmfestivalen/Filmfest UNG, 5.+10. trinn

Verksteder og filmvisning

 • Produsent: Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival
 • Tid: Uke 16-17

Mer info kommer

Til programoversikt

Det sanselige 1700-tallet, 7. trinn

 • Produsent: Kristiansand museum v/ Tale Christiansen
 • Tid: Uke 18-22 (ikke fredager)
 • Sted: Kristiansand museum (Vigeveien 22b)
 • Antall elever per økt: 50 (gruppen deles i to)
 • Varighet: kl. 09.00-11.45
 • DKS bestiller og betaler buss

Til programoversikt

Kristiansand museum ønsker elever velkommen til utstillingen ,,Det sanselig 1700-tallet". Utstillingen er produsert av Ragnhild Hutchison, prosjektleder for historiske toll- og skipsanløpslister ved Norsk Lokalhistorisk institutt.

De historiske toll- og skipsanløpslister gir oss innblikk i hvilke havner skipene kom fra og hvilke varetyper de brakte med seg til europeiske og også til norske havner. Dette er utgangspunktet for\ utstillingen, som blir det nærmeste en kan komme en ,,tidsmaskin".

Publikum gis mulighet til å oppleve og reflektere over hvordan folk som levde gjennom 1700-tallet opplevde sine omgivelser – gjennom sansene: Hva de så rundt seg, hørte av lyder, smakte, luktet og kjente. For å sette sanseopplevelsene i et større perspektiv, er de satt i sammenheng med tidlig globalisering, sjøveis handel og de norske regioners særtrekk, i dette tilfellet Sørlandet.

Utstillingsplakater tar for seg de store linjene og Kristiansand museum fyller utstillingen med gjenstander fra sin egen samling. Slik at vi i dag kan komme så nær som mulig 1700-tallets sanseopplever. Her skal en kunne snuse, smake, se, føle og lukte!

Elevene får besøke selve utstillingen og oppleve det ,,sanselige" 1700-tallet. Og de blir også blir vist hvordan autentiske bygninger så ut og hvordan hjem kunne se ut i det 1700-tall'ske Kristiansand.

Til programoversikt

Jegere i steinalderen, 4. trinn

 • Produsent: Friluftsaktiviteter v/ Trond Ole Bertelsen
 • Samarbeidspartner DKS Kristiansand kommune
 • Tid: Uke 4-12, 2018
 • Antall elever per økt: 50
 • Varighet: kl. 09.00-13.00
 • DKS bestiller og dekker buss

Opplegget holdes på Kristiansand museum og vi stiller 2 personer. Vi starter med å presentere ei tidslinje for elevene der år gjøres om til med mer. Vi går tilbake fra 2018, vikingtid, Jesu fødsel, bronsealder, yngre- og eldre steinalder. Etter dette deler vi gruppa i 3:

1 gruppe: er i gapahuk og får se og prøve ulike redskaper som flintkniver og ildbuer. På denne gruppa lærer de også om hva ulike deler av elgen ble brukt til. Avsluttes med elgjakt i skogen

2 gruppe: bueskyting. Skyter på blink med langbuer på villsvin

3 gruppe: arkeologisk utgravning. Hvilke spor har våre forfedre lagt igjen?

Vi tilbereder viltkjøtt i kokegrop.

Til programoversikt

Bibliotek og Forfatterbesøk, 3. trinn

 • Produsent: Ina Vassbotn Steinman og Kristiansand folkebibliotek
 • Samarbeidspartnere: Kristiansand folkebibliotek, Norsk Forfattersentrum og DKS Kristiansand kommune
 • Tid: Uke 10-12, 2018
 • Antall elever per økt: 35
 • DKS bestiller og betaler buss

Da Ina Vassbotn Steinman var liten, hadde hun lyst til å bli to ting: detektiv og forfatter. Hun ble det siste, men fortsetter sin detektivvirksomhet gjennom å skrive mysterier for barn. I fjor utga hun første bok i serien om Balthasar Bruns detektivbyrå. Boka handler om Henny, som midt i en kjedelig sommerferie finner en merkelig lapp på bibliotekets oppslagstavle. Balthasar Brun søker assistent! Det blir starten på et spennende og til tider skummelt oppdrag, og plutselig er ferien alt annet enn kjedelig. Ina forteller om veien fra barndomsdrøm til virkelighet, om skriveprosessen, Balthasar Brun, og hvordan man gir ut bok i Norge. Hun viser også fram detektivkofferten sin, og setter elevenes detektivegenskaper på prøve.

Til programoversikt

Ingenting varer evig

 • Produsent: Elisabeth Kristensen
 • Tid: Vinter, etter avtale
 • Sted: Skole etter avtale
 • Antall elever per økt: etter avtale
 • Varighet: etter avtale

Til programoversikt