Til minne om Bård Dahle

Da Bård Dahle gikk bort søndag kveld, 13.06.2021, mistet musikklivet på Sørlandet en viktig skapende og kreativ kraft. Det arbeidet Bård gjennom et drøyt tiår har lagt ned for den oppvoksende generasjon av pianospillende barn og ungdom i Agder kan vanskelig verdsettes høyt nok. Bård var nestoren som nøt stor respekt i kollegiet både lokalt og regionalt, i tillegg hadde han en fabelaktig evne til å formidle og kommunisere med barn og ungdom.

Skal man karakterisere Bård med ett ord, vil allestedsnærvær være et dekkende begrep. Siden Bård hadde stor arbeidskapasitet, var hans ressurser etterspurt, og det var sjelden nei i hans munn. Derfor kom tiltakene fra Bårds kreative hjerne trillende ut som perler på en snor: «Fredagspiano» for distriktets pianoungdommer, pianoklasser på talenttilbudet «Lørdagsskolen», gigantfremføringen av Saties verk «Vexations» med mer enn 40 pianister spillende uavbrutt et helt døgn – og mye annet. Felles for det meste hadde det utgangspunkt i Bård sin enorme nysgjerrighet, noe som ofte medførte dyrkingen av det underfundige og de subtile detaljer – ting som andre lett kunne overse, og som ga oss andre opplevelser vi ellers ikke ville fått.

Bård var godt likt på arbeidsplassen og han likte arbeidet sitt godt. Han begynte faktisk som elev hos oss allerede den gang kulturskolen i Kristiansand åpnet dørene for aller første gang tidlig i 1963. Som ung begavet elev bar det siden til Norges musikkhøgskole – der han avla diplomeksamen i 1980. I Oslo vanket det også spillejobber både med Kringkastingsorkesteret og Oslofilharmonien. Siden ble det jobb som kulturskolerektor i Ørsta og lærergjerning ved Høgskolen i Volda. I 2010 vendte han så endelig tilbake til Sørlandet, der han siden har vært en ener i sitt miljø, både som lærer og inspirator for nye tiltak i Knuden – Kristiansand kulturskole, for talenttilbudet Lørdagsskolen og som rektor ved Songdalen kulturskole.

Gjennom sine mange kvaliteter har Bård hatt arbeidsoppgaver innenfor svært mange felt: Som pedagog, musiker, rektor, dirigent, akkompagnatør, konsertprodusent, teorilærer og konsertanmelder for Fædrelandsvennen. Bård har vært en bauta i kulturskolemiljøet på Sørlandet og det må mange personer til for å dekke hele hans store arbeidsområde.

Bård Dahle vil bli dypt savnet av sine elever og kolleger.

Vi lyser fred over hans minne.
 

Sjur Høgberg, rektor – på vegne av nåværende og tidligere skoleledelse ved Knuden – Kristiansand kulturskole
Fædrelandsvennen 18. juni 2021